אם הנושא הזה נשמע לכם משעמם, כדי שתחשבו שוב. ביום בהיר או בלילה אפל אתם עשויים למצוא את עצמכם מושלכים לכלא ונרקבים בו בלי שעשיתם מאומה. החל מ-1 בינואר 2017 נכנס לתוקפו חוק המאגר הביומטרי, ורשות האוכלוסין וההגירה מפיקה אך ורק תעודות זהות ודרכונים 'חכמים'. לטענת יוזמי החוק, המטרה היא למנוע גנבות זהות. החל מ-25 באוגוסט 2022, יפוג תוקפן של תעודות הזהות הישנות שאינן 'חכמות' ובעליהן לא יוכלו לבצע שירותים שונים בגופים ציבוריים ובמשרדי הממשלה, וכן שירותים מקוונים מהבית או בעמדות שירות.
אני אזרח שומר חוק ואין לי שום כוונה לפשוע! למה שאחשוש למסור את טביעות האצבעות שלי?
אחת הדרכים להתקדם במשטרת ישראל היא לפענח תיקים. מאחוריה עומד כמובן היגיון פשוט, אך הבעיה היא שפעמים רבות מאוד שוטרים סורחים 'מפילים תיקים' על אזרחים חפים מפשע שאתרע מזלם והם היו במקום הלא נכון בזמן הלא נכון. נכון, כל רוצח ירצה לטעון שלא רצח כדי להשתחרר, אולם לאורך השנים פורסמו פרשיות רצח רבות שבהן אשמת מי שהמשטרה הצביעה עליהם כאשמים שנויה במחלוקת, כגון רצח החיילת רחל הלר ב-1974, אונס ורצח הנער ישראל נולמן ב-1981, אונס ורצח החיילת דפנה כרמון ב-1982, אונס ורצח הנערה חנית קיקוס ב-1993, אונס ורצח הנער דני כץ ב-1983, רצח יו"ר האגודה לזכויות האזרח שמואל לוינסון ב-1994, רצח הנערה תאיר ראדה ב-2006 ועוד.
לקראת סוף 2010 הנושא נעשה טרנד חם בתקשורת, ובזה אחר זה שודרו מגוון תחקירים על אזרחים רבים שהודו במעשי רצח שלא הם עשו ואף שחזרו אותם לאחר ששוטרים שהחליטו לפענח תיקים איימו עליהם, הכו אותם או גרמו להם להבין שמצבם אבוד ומוטב שיודו כדי שיקלו בעונשם. בעקבות ה'פענוחים' זכו השוטרים בתוארי הצטיינויות וקידומים, כמובן.
ביולי 2010 שודרה בערוץ 10 התוכנית 'שומר מסך' של אמנון לוי, וצוין בה כי 60 אחוזים מהעצורים משוחררים ללא כתב אישום וכי עשרות אלפים נעצרים 'בטעות'. בתוכנית רואיינו שלושה שסיפרו כיצד הואשמו בפשעים וישבו בכלא – אחד מהם אף הודה ברצח ושחזר אותו; אך חפותם התבררה כשבהמשך נתפסו האשמים האמיתיים. כחודש וחצי לאחר מכן שודרה בערוץ 2 התוכנית 'נדבר על זה בבית' של עמנואל רוזן, ובה רואיינו שלושה שישבו בכלא על פשעים שלא פשעו; שניים מהם על מעשי רצח. שלושה חודשים וחצי לאחר מכן שודרה בערוץ 10 התוכנית 'המקור' של רביב דרוקר ומאור צור, והיא יוחדה לאדם שהודה ברצח ואף שחזר אותו. השוטר שחקר אותו קיבל תעודת הצטיינות על החקירה. בהמשך התברר כי הנאשם הודה רק משום שנשבר בחקירות. שבוע לאחר מכן שודרה בערוץ 2 התוכנית 'עובדה' של אילנה דיין, והיא יוחדה לסופיאן מסלוחי, ערבי הומוסקסואל שרצח עם שותפו לדירה בתל אביב את בעלי הדירה היהודי. חוקרי המשטרה הבטיחו לסייע בשחרורו המהיר אם ישתף פעולה כמדובב, ובתוכנית התוודה מסלוחי כי הכניס לכלא שמונה חפים מפשע באשמת רצח שלא עשו.
לי זה לא יקרה?
טביעת אצבע בזירת רצח שאינה קשורה לרצח עלולה להיות עילה מספיקה בעיני חוקרים כדי לסגור תיק. ב-1996 נרצח באכזריות אסף שטיירמן; טביעת אצבעו של יגאל לסרי על שקית ריקה של במבה שנמצאה בסביבה הספיקה למשטרה כדי להאשים ברצח אותו ואת אחיו יורם. טביעת האצבע אכן הייתה שלו, אך לא הוא היה הרוצח: רק לאחר ארבע שנים נתפסו הנאשמים האמיתיים. בית המשפט העליון דחה את תביעת האחים וקבע כי המדינה לא תעניק להם פיצויים למרות ארבע שנות הסבל שבהן נעצרו שוב ושוב, נחקרו והובאו לבתי המשפט.
רק כעבור 4 שנים נתגלו הרוצחים האמתיים: רעי חורב, סיגלית חיימוביץ, וליהי גלוזמן, שלושת הצעירים, החליטו לרצוח את שטיירמן הצעיר, ללא שום מניע. הם פיתו אותו ללכת לחורשה, שם רצחו אותו באמצעות דקירות פגיון, מכות אבן, וחניקה.ליהי גלוזמן הוכרזה כעדת מדינה ושוחררה ללא כל עונש, דבר שגרם לסערה ציבורית, מאחר שלא היה כל צורך בעדותה על מנת להרשיע את שותפיה לרצח. במהלך המשפט התברר כי היא אחיינתה של השחקנית השמאלנית נורית גלרון, אשתו של איש התקשורת השמאלני רפי רשף, אחיו של צלי רשף, ממייסדי "שלום עכשיו". חושבים שאין קשר? ציטוט מתוך כתבה בעיתון הארץ, המתארת את פנייתו של עורך דינה של גלוזמן לבית המשפט: "באחד הדיונים בבית משפט השלום ברמלה, טרם חתמה המדינה עמה על ההסכם, הצביע שומרוני-כהן על גלרון ובן זוגה, רפי רשף, שישבו באולם והציע שגלוזמן, שבאותה עת היתה חשודה, תשהה במעצר בית אצלם".
האם טביעת אצבע אינה ייחודית?
מתוך ויקיפדיה: "כמעט ולא נמצאו מקרים של טביעות אצבע זהות בין שני בני אדם". מומלץ לשים דגש במילה כמעט. ב-2004 נרצחו יותר מ-190 ונפצעו יותר מ-2,000 בשרשרת פיגועים שהרעידה את מדריד. טביעת אצבע שנמצאה על תיק ממולכד הביאה להאשמת קצין בצבא ארצות הברית ועורך דין ששמו ברנדון מייפילד, שנשא אישה מצרית, התאסלם ואף ייצג אמריקני שניסה לחבור לטליבאן באפגניסטן.
תוכנת מחשב וארבעה מומחים קבעו בוודאות שנמצאה התאמה לטביעת אצבעו של מייפילד, אולם בהמשך התברר כי הנאשם האמיתי הוא מהגר אלג'יראי ששמו לע'ונאן דאוד. מייפילד החליט לייחד את מפעל חייו לעשיית צדק והגיש תביעה נגד ה-FBI ונגד הממשל. ה-FBI , וכעבור שנתיים וחצי גם ממשלת ארצות הברית, התנצלו בפניו באופן רשמי, שלא כמו בית המשפט העליון בארץ, שכאמור דחה פיצויים על ארבע שנות סבל של האחים לסרי.
אף על פי שזכאותו של מייפילד התבררה כעבור זמן קצר מאוד הוא זכה בפיצויים בסך שני מיליון דולרים, ובהמשך קיבל בית המשפט העליון של ארצות הברית את דרישותיו להחיל תיקונים ב'חוק הפטריוט', שאפשר מלכתחילה את המעקב אחר מייפילד, את מעצרו ואת חקירתו, והתברר כי טביעת האצבע שלו הייתה אחת מ-20 טביעות מתאימות שמצא ה-FBI.
הפיגוע אירע בעיר הבירה של ספרד, בעוד מייפילד בכלל מארה"ב. אלא ששיתוף המאגר הביומטרי בין השלטונות אפשר את התרחשות הפרשה. ולמה זה קשור אליך? ישראל מנסה כבר שנים להשיג לאזרחיה פטור מוויזה בכניסה לארה"ב. בשבוע שעבר, סגנית שר החוץ – ח"כ ציפי חוטובלי, חשפה כי הסכמתה של ארה"ב מותנית בגישה מלאה למאגר הביומטרי הישראלי. חוטובלי הודיעה כי תקדם תיקון בחוק שיאפשר לעשות זאת.
מדינת ישראל שומרת על המידע. ממה כבר צריך לחשוש?
כבר משנת 1994 ידוע על מגוון הדלפות של מרשם האוכלוסין הישראלי תחת שמות כגון 'פנקס הבוחרים', 'פנקס האימוץ', 'מרשם', 'רישומון', 'חיפושון' ועוד. בשנת 2006 הופצה גרסה בלתי חוקית של התוכנה 'אגרון', המאפשרת שאלת שאילתות ויצירת חתכים במסד הנתונים. בהמשך הופצה גרסה משופרת של התוכנה – 'אגרון פלוס'. ההדלפות הללו כוללות מאגרי נתונים מסווגים ורגישים – כן, גם עליכם – והן נגישות באינטרנט לעולם כולו.
הפעלת טלפון חכם, טאבלט ומחשב באמצעות טביעת אצבע קיימת מזה זמן רב. באפריל 2017 השיקה חברת מסטרקארד כרטיס אשראי המופעל באמצעות טביעת אצבע, וזה רק עניין של זמן עד שטביעת האצבע שלכם תשמש אתכם להגן על כל היקר לכם. סיסמה אפשר להחליף, אך אם טביעת האצבע שלכם תיגנב מהמאגר הביומטרי ותופץ באינטרנט לכל העולם, אצבע לא תוכלו להחליף.
הקומיקאי טל סולומון הפיץ בדף הפייסבוק שלו סרטון משעשע נגד המאגר הביומטרי. "אריה דרעי נתן את האוקיי למאגר לצאת לדרך. כי מבחינת אריה דרעי, אם למשטרה יש את טביעות האצבעות שלו, אז שכולם יהיו חייבים למסור גם את שלהם". סולומון טוען בהומור כלפי המדינה כי היא עצמה גונבת את זהותו של סטיב ג'ובס, המייסד והמנכ"ל של חברת אפל שמת, בפרסומת שבה היא מציגה את השכלול של התעודה הביומטרית כמוצר חדש של אפל, וכן זהות של דוגמן ממאגר התמונות בחו"ל – 'גטי אימג'ס', ומציגה אותו כישראל ישראלי – הבחור ששמו נזכר בתעודת הזהות בפרסומת.
האם המתנגדים אינם סתם פרנואידים?
אם אתם חושבים כך, אחרי שתכנסו לאתר האינטרנט No2Bio.org סביר להניח שתשנו את דעתכם. באתר שורה ארוכה של פרופסורים המתנגדים למהלך, והוא מכיל מאמרים, שאלות נפוצות ותשובות וכן עצומות מחאה שנשלחו לכנסת.
ביולי 2009 נשלחה לכנסת עצומה נגד החוק שחתומים עליה 24 מדענים, ובהם שני חתני פרס נובל, שני חתני פרס וולף, שני חתני פרס ביטחון ישראל וכן שמונה חתני פרס ישראל. באוקטובר 2011 נשלחה לכנסת עצומה אחרת, שחתומים עליה 36 אקדמאים. ביוני 2015 נשלחה לכנסת עוד עצומה, שחתומים עליה 74 מדעני מחשב. כל החתומים בכל שלוש העצומות הם דוקטורים או פרופסורים.
עוד מביא האתר כי מבקר המדינה העריך את עלות מיזם התיעוד החכם בכמיליארד שקלים. בכתבה של 'כלכליסט' שפורסמה ב-17 בספטמבר 2015 נטען כי מאז תחילת פעילות הפיילוט של המאגר ביולי 2013 ועד סוף יוני 2015 בלם המאגר הביומטרי רק שני זיופי זהות, והצלחה פעוטה זו מעלה תהייה האם השקעת תקציב כספי גבוה כל כך על חשבון משלם המיסים היא מוצדקת.
אומרים עלינו הישראלים שאנחנו גונבים ברזים מבתי מלון בחו"ל וגונבים תכנים באינטרנט, כגון שירים, סרטים ותוכנות מחשב פרוצות, אבל נראה שגנבי זהויות אנחנו לא ממש, פרט למבצע חיסול מחמוד אל-מבחוח, אבל גם זה כנראה בוצע בידי המוסד ולא בידי אזרחים מהשורה.
הכול טוב ויפה, אבל החל ב-1 ביוני 2017 חובה למסור תביעות אצבעות למאגר הביומטרי כדי לקבל תעודת זהות ביומטרית!
לא מדויק. זהו ציטוט חלקי מתוך אתר האינטרנט של רשות האוכלוסין וההגירה:
איך אוכל לקבל תעודה חכמה?
בפני המבקש שתי אפשרויות, לבחירתו:
א. המבקש (מגיל 16 ומעלה) יסכים לשמירת תמונות שתי טביעות האצבע במאגר ואז יונפק לו תיעוד בתוקף עד 10 שנים. לפני גיל 16 לא ניתן להסכים לשמירת טביעות אצבע במאגר.
ב. המבקש לא יסכים לשמירת תמונות שתי טביעות האצבע במאגר ואז יונפק לו תיעוד ל-5 שנים. כל מקרה תיסרקנה תמונות שתי טביעות האצבעות משום שהן תישמרנה בשבב התיעוד ובנוסף תועברנה לבדיקה במאגר הביומטרי ורק לאחר מכן תימחקנה, אם לא נתן התושב את הסכמתו לשמירתן במאגר הביומטרי.
ואם התחרטתי ואני לא מעוניין שתמונות שתי טביעות האצבע שלי ישמרו במאגר, מה עליי לעשות?
תושב שביקש הנפקת תיעוד חכם בתקופת המבחן יוכל לבקש מחיקת תמונות טביעות האצבע מהמאגר הביומטרי החל מיום 1 בספטמבר 2017. עד ליום 1/4/19 לא תוכל המשטרה לבקש מידע מהמאגר הביומטרי ביחס לתמונות טביעות האצבע של תושבים שהצטרפו בתקופת המבחן. לאחר יום 1/4/19 יוכלו תושבים שהצטרפו בתקופת המבחן לבקש מחיקה כאמור, אך החל ממועד זה תוכל המשטרה, בכפוף לחוק, לקבל מידע מהמאגר הביומטרי. גם תושב שתמונות טביעות האצבע שלו ונתוני הזיהוי הביומטריים שהופקו מהן הוכללו בהסכמתו במאגר הביומטרי אחרי תקופת המבחן, יוכל לבקש את מחיקת טביעות האצבע מהמאגר הביומטרי. כתוצאה מבקשה למחיקת טביעות האצבע מהמאגר הביומטרי יבוטלו תעודת הזהות או הדרכון שבידו ויונפקו חדשים בתוקף עד חמש שנים, בכפוף לתשלום אגרה.
בהליך הגשת הבקשה לתעודת זהות או דרכון חדשים שוב ייסרקו תמונות טביעות האצבע ותצלום הפנים, הם יועברו למאגר הביומטרי – תמונת הפנים תישמר במאגר וטביעות האצבע יימחקו לאחר בדיקת השוואה במאגר. קטין או אדם שמונה לו אפוטרופוס יכול לחתום לבדו על בקשה למחיקת תמונות טביעות האצבע במאגר, ויכול הנציג לחתום לבדו, לא נדרשת חתימה כפולה. קטינים שקיבלו תיעוד חכם בתקופת המבחן וביום 1/6/17 לא מלאו להם 16 שנים, יימחקו תמונות טביעות האצבע שלהם מהמאגר הביומטרי באופן אוטומטי וללא הגשת בקשה ולא יבוטלו מסמכי הזיהוי שקיבלו. תמונות הפנים שלהם תישארנה שמורות במאגר הביומטרי.
ומה בנוגע למאגר המשטרתי?
מותר למשטרה לקחת בכוח טביעות אצבעות, תמונה ודגימת DNA רק כאשר הם נחוצים ותורמים לחקירת עבירה שנעברה. כמובן יש להפריד בין עבירה כגון שוד לעבירה כגון נהיגה במהירות אסורה, שאינה מצדיקה דרישה לטביעות אצבעות. התנגדות למתן טביעות אצבעות ותמונה אינה עילה למעצר.
באתר posta.co.il דווח כי בזמן שנרדמנו בשמירה, 'האח הגדול' שאישר את חוק המאגר הביומטרי אישר גם סמכויות למאגר המשטרתי: "במאי 2014 אישרה הכנסת להרחיב את רשימת העבירות שבגינן יינטלו דגימות דנ"א. חוק 'חיפוש בגוף ונטילת אמצעי זיהוי' כלל עד אז רשימת עבירות חמורות הקשורות לגרימת מוות, אונס, סחר בבני אדם, פגיעה ברכוש ועבירות סמים מסוכנים. רק מחשודים בעבירות אלה ניתן היה ליטול דגימות דם, שיער או תאי לחי. התיקון לחוק הוסיף לרשימת העבירות הרלוונטיות גם עבירות כגון ארגון הימורים, גניבה בנסיבות מחמירות ושהייה בלתי חוקית, הטרדה מינית, ואפילו תקיפת שוטר והתפרעות".
תקיפת שוטר והתפרעות הן טענות שהמשטרה מדביקה לאזרחים רבים כשאין לה טענות ממשיות. חשוב לדעת כי מי שנמצא זכאי יכול לדרוש להסיר אמצעים אלו שניטלו ממנו גם מתוך המאגר המשטרתי. בסוף 2016 דווח באתר: posta.co.il "ועדת המשטרה של לשכת עורכי הדין פנתה למפכ"ל רוני אלשיך וליועץ המשפטי של המשטרה תנ"צ שאול גורדון, בדרישה למחוק ממאגר הדי-אן-איי (DNA) את פרטי הזיהוי של חשודים שהתיק בעניינם נסגר מחוסר אשמה ושל נאשמים שזוכו במשפטם". אם לשכת עורכי הדין רואה בעיה במאגר הביומטרי, ואפילו אם הוא מוחזק בידי המשטרה, מה אנחנו אמורים לחשוב עליו?
תגובת רשות האוכלוסין וההגירה:
תיעוד חכם המבוסס על מאגר ביומטרי מאפשר למנוע את תופעת גניבת הזהות וההתחזות. השילוב של תיעוד מאובטח מאוד עם השימוש במערכות השוואת נתונים ביומטריים במאגר מאפשרים לוודא כי כל אדם הוא בעל זהות אחת ותעודה אחת. גם במקרה של אובדן או גניבה של התעודה, יכול בעל התיעוד לבטל את השימוש בתיעוד ובכך למנוע מגורמים עוינים שימוש לרעה בתיעוד הגנוב.