כיצד מצליחות איביי, אמזון ועלי אקספרס לשווק מוצרים נאציים מתחת לרדאר
ערכת לגו נאצית עוד מלפני כעשור
צילום: מתוך הרשת לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
משחק אבוד
כמידי שנה, שוב עולה סוגיית מכירת מוצרים הקשורים לנאציזם ברשת האינטרנט, ובפרט בפורטלי הקניות של ענקיות המכירות: איביי, אמזון ועלי אקספרס, שמגחיכות את התלונות ומערימות על החוקים. לא תצטרכו להקדיש יותר משניות ספורות, בכדי למצוא פריטים המוצעים לרכישה, עם סמליהם ודיוקניהם של הנאצים, כמו מוצרי אופנה, משחקים ועוד.
לאורך ההיסטוריה, נעשו לא מעט פניות מצד גורמים רשמיים מטעם מדינת ישראל אל אותן ענקיות המכירות להסיר את אותם המוצרים. גם כאשר מוגשת תלונה, אותן החברות שוקלות את הלחץ הציבורי, הפוליטי וההד התקשורתי, אל מול הרווחים הכלכליים. לעיתים הן בוחרות להסיר את המוצר ולעיתים הן בוחרות להתעלם. לא פעם, התגלגל הדבר לפתחם של בתי המשפט השונים בעולם. החוק הבינלאומי אינו אוסר זאת, אלא כל מדינה נוהגת על פי החוקים המקומיים שלה. פעמים שפסקי הדין מורים להן להסיר ופעמים שחופש העיסוק גובר על המוסר. עיון בתגובות החברות, המופיעות בתקשורת, וכן עיון בפסקי דין מעלה שלל תירוצים מקוריים ומגוחכים. גם כאשר החוק אוסר זאת, ענקיות המכירות מוצאות דרכים מקוריות להתחכם, להערים על החוק, ולהמשיך לשווק את אותם המוצרים.
ערכת משחק הנמכרת כיום בעלי אקספרס, ללא ציון בכותרת מילים שיסגירו את אופי המוצר, וטשטוש קל על ידי קריעת סמל האס אס
צילום מסך מתוך האתר
התירוצים
התירוץ הראשון הנשמע לא אחת, הוא הקושי באכיפה. איביי הינה פלטפורמה הפתוחה לכל מי שרוצה למכור, ולכן נכון להיום היא כוללת מעל 18 מיליון מוכרים. לעומתה קבלת רישיון מכירה באמזון, תלויה במוצר, בקטגוריה ובמותג. חלק מהקטגוריות פתוחות לכל המוכרים, חלקן דורשות חשבון מוכר רשמי, חלקן דורשות אישור מכירה, וחלקן כוללות מוצרים שלא ניתן למכור על ידי מוכרים מצד שלישי. בשל אותן המגבלות, כמות המוכרים בה נעה סביב ה 2 מיליון. ואילו בעלי אקספרס, על המוכר להיות רשום כיצרן או כחברה רשמיים, מה שמותיר אותה עם כ 10 אלף חנויות. למרות הכמות הענקית מדובר בתירוץ, שכן כמות הגולשים כמובן גדולה בהפרשים עצומים מכמות הפריטים, והסיכוי שפריט כזה יעלה מבלי שתוגש נגדו תלונה היא אפסית.
כשמדובר בפריט היסטורי ואוטנטי ששימש את הנאצים, יש לטענות כוח רב יותר, שגם אז לא תמיד מצליח, אך כשמדובר במוצר חדש, הדבר מקשה על המתלוננים, והחברות טוענות שהמוצר הוא בסך הכל משחק. כך לדוגמה, נמכרו באותן החברות חולצות עם דיוקנו של היטלר וסמל האס אס, וכן בובות לגו ופליימוביל לילדים, שאינן מותגים מקוריים אלא מזויפות, בדמות חיילי הורמאכט.
אם לא די בכך, החברות מצדן מעלות את הטענה המגוחכת, כאילו דוקא המשחק באותם המוצרים חינוכי ומלמד את הילדים היסטוריה, וגם אם לא ממש, לפעמים הנאצי הוא בכלל הרע במשחק. במהלך השנה האחרונה, נמכרת בובת משחק שכזו, בדמותו של קרל רופרכט קרוינן, שהינה דמות בדיונית מתוך סדרת הקומיקס הלבוי, שיצר מייק מינולה. הדמות אמנם מייצגת בסדרה נבל-על החובש מסיכת גז, אך העובדה שמטרתה להיות בובת משחק, והיא כוללת סמלים, פרטי לבוש ונשקים נאציים באופן מדויק להחליא, מחרידה, וכמות המעריצים של הדמות הזו מזעזעת לא פחות.
השיטות
הבובה מיוצרת על ידי חברת TIGER TOYS שהחלה לשווק אותה עוד בינואר 2022. מספר שנים קודם לכן, שווקה בגרסה אחרת על ידי חברת TITTOYS. שתי החברות שיווקו אותה כבובה לאספנים במחיר לא מבוטל, אך מסתבר שלא חסר לה רוכשים, כמו גם לשאר המוצרים הנאציים. חלק מהמותגים הם של חברות קש. קל להבחין בכך, משום שהן מייצרות רק את הפריט הזה, כאשר הכוונה להסתיר את זהות היצרנית האמתית.
התחכמויות נוספות הן לא לכלול בתיאור המוצר מילים ישירות כמו "נאצים" או "היטלר", אלא לציין את דגם המוצר ותיאור תמים, כך שהרוכשים יאתרו בקלות את המוצר מבלי שמנועי החיפוש יעלו עליו. על אותה הדרך, כדי להערים הן על החוק והן על מנועי החיפוש, הסמלים הנאציים מטושטושים או מוחלפים בסמלים כה דומים, כך שכל בר דעת עדיין מבין במה מדובר.