חסם עליון וחסם תחתון הם מושגים מתחום המתמטיקה, אך הם מעוררי אסוציאציה למתרחש בחסימות כבישים בהפגנות ובמחאות בישראל. כולם חוסמים: הסטודנטים נגד שכר לימוד, החרדים נגד גיוס, עובדי המפעלים נגד פיטורים, נהגי המוניות, העובדים הסוציאליים, הנכים, האתיופים, הלהט"בים ועוד. חסימת הכבישים נכללת גם במחאות הפוליטיות, מימין ומשמאל. כוחות הביטחון, מערכת המשפט והתקשורת, מקבלים בהבנה ואף תומכים בחלק מהחסימות. יש חוסמים שידיהם על העליונה ויש חוסמים שידיהם על התחתונה, גם כשמדובר על אותו הכביש ועל אותם אנשי המשפט, שלא בכדי מקודמים לכהן כשופטים בבג"ץ. הכל תלוי לאיזה צד המפגינים משתייכים במפה הפוליטית
הסיקור התקשורתי, החוק והעונש כשהמפגין מהימין
"התקהלות אסורה", "המרדה", "אות קלון", "סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה", "קשירת קשר לביצוע פשע". אלו רק מקצת מן הסעיפים שנשלפו מחוקים שונים, נגד חוסמי כבישים מהימין, ע"י מי שלא במקרה קודמו בהמשך להיות שופטי בג"ץ. סקירה היסטורית:
המחאות נגד הסכמי אוסלו
06/08/1995 נעצר משה פייגלין. התנועה בראשה עומד, "זו ארצנו", קוראת לחסימת כבישים כמחאה נגד הסכמי אוסלו. הסכמים אלו, מביאים איתם פיגועים עקובים מדם, מחבלים מתאבדים, ומאות נרצחים. הוא מואשם ב"התקהלות אסורה" ונידון ל 6 חודשי מאסר על תנאי וקנס בסך 10 אלף ש"ח. ב 1997 הוא מורשע ב"המרדה", נידון ל 18 חודשי מאסר, מתוכם 6 חודשי מאסר בפועל.
24/12/2002 יו"ר ועדת הבחירות, השופט מישאל חשין (שופט בג"ץ), קובע כי משה פייגלין, מקום 40 ברשימת הליכוד, פסול מלהתמודד לכנסת ושמו ימחק מהרשימה מאחר שיש עליו אות קלון.
21/02/2005 כעבור כשנתיים שוב נערכות בחירות. יו"ר ועדת הבחירות, השופט יעקב טירקל מחליט שפייגלין כבר יכול להתמודד. היועץ המשפטי לממשלה – מני מזוז (כיום שופט בג"ץ), עותר לבג"ץ בדרישה לבטל את החלטתו של טירקל ולמנוע מפייגלין להתמודד.
המחאות נגד עקירת ישובי גוש קטיף וצפון השומרון
21/03/2005 היועץ המשפטי לממשלה – מני מזוז, קובע כי אין קשר בין חסימת צירי תחבורה לבין חופש הביטוי וההפגנה, ומאיים בעונש של 20 שנות מאסר למי שיעזו לחסום כבישים במחאות.
03/05/2005 אברהם לבקוביץ' והאחים מרדכי ואליצור לוינשטיין נעצרים לאחר שתכננו להצית שתי גרוטאות אותן רכשו וגררו, כדי לחסום את נתיבי איילון. 20/11/2005 בית המשפט המחוזי בתל אביב מאשים אברהם לבקוביץ' בסיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה, גוזר שנתיים מאסר בפועל ושנת מאסר על תנאי, 03/02/2008 בית המשפט המחוזי בתל אביב (השופט ג'ורג' קרא, כיום שופט בג"ץ) גוזר 3 שנים ו 4 חודשים מאסר בפועל על מרדכי לוינשטיין, בן 32 מעקורי חומש, וכן שנתיים וחצי מאסר בפועל על אליצור לוינשטיין, בן 23, בשל סיכון חיי אדם במזיד בנתיב תחבורה וכן בשל קשירת קשר לביצוע פשע. הפרקליטות דורשת לגזור על השניים 8 שנות מאסר.
16/05/2005 נערך מבצע חסימת כבישים רחב היקף, במהלכו נעצרים 292 מפגינים. בין העצורים, 5 קטינות בנות 12 עד 15 שנעצרות למשך 36 ימים. למחרת, בישיבת ועדת החוקה של הכנסת, המשנה לפרקליט המדינה – שי ניצן: ננקוט אפס סובלנות כלפי חסימת כבישים; בעשרות מקרים סיכנו החסימות חיי אדם. לאחר המעצר הממושך הקטינות משוחררות בתנאי הרחקה מתל אביב והמרכז.
07/06/2005 הפרקליטות יוזמת מהלך להוצאת קטינים חוסמי כבישים מחזקת הוריהם ושליחתם לאימוץ.
31/05/2005 היועץ המשפטי לממשלה – מני מזוז, קובע בכנס עורכי הדין באילת, כי בני נוער השוהים במעצר עקב חסימות הכבישים לא יוכלו לגשת לבחינות הבגרות: "אין דבר כזה מעצר דה-לוקס. מי שנאבק באמצעות חסימת כבישים צריך לדעת לשלם את המחיר ולעשות את החשבון". למחרת מודיע משרד החינוך כי בחינת הבגרות במתמטיקה לא תתקיים בכלא. באופן ציני, באותו היום מתפרסם בתקשורת כי מחבל ערבי מסרב להשתחרר מהכלא כדי שיוכל להשלים את בחינות הבגרות. חשוב להדגיש שבעת ההיא אסירים ערבים, מחבלים עם דם על הידיים, נהנים מהאפשרות החוקית ולומדים מהכלא לא רק לבגרויות, אלא אף ללימודים אקדמאיים. רק ב 2011 נשללת מהם אפשרות זו, אף גם כיום, בניגוד לחוק, הם ממשיכים ליהנות ממנה.
21/06/2005 שופטת בג"ץ עדנה ארבל דוחה את בקשת השחרור של צעירים שהשתתפו בחסימות כבישים ומותחת עליהם ביקורת חריפה על כך שחסימות הכבישים הינן חציית קווים אדומים והן מסכנות חיי אדם.
18/07/2005 שופטת בג"ץ איילה פרוקצ'יה שולחת קטינה בת 14 למעצר עד תום ההליכים – מעצר חמור וחריג, בשל העובדה שהוא ארוך וטרם הוכחה אשמת החשוד. נעשה בו שימוש כשקיים חשש שהחשוד מסוכן או יברח.
21/07/2005 נשיא בג"ץ אהרון ברק מאריך עד תום ההליכים את מעצרם של מארגני חסימות הכבישים ותוקף אותם בחריפות על כך שחסימות כבישים אינן חופש הביטוי והן מסכנות חיי אדם.
09/08/2005, ששה ימים לפני יישום תכנית העקירה, שי ניצן, מפרסם כי במהלך המחאות עד כה כבר נעצרו 688 קטינים.
17/06/2007 ח"כים מהימין יוזמים הצעות חוק לסגירת תיקים פליליים למתנגדי תכנית העקירה. ההצעות עוברות בקריאה ראשונה ב 28/07/2008 ומאושרות בקריאה שניה ושלישית רק ב 25/01/2010. בתשובה ל"שלום עכשיו", המשנה ליועץ המשפטי לממשלה – שי ניצן, מודיע כי היועץ המשפטי לממשלה – מני מזוז ומשרד המשפטים מתנגדים להצעת חוק זו.
המחאות נגד עקירות מאחזים
יולי 2008 הביטוי "תג מחיר" נטבע לראשונה בתקשורת. הוא משמש לתאר חסימות כבישים ע"י מתיישבים, כמחאה על עקירות מאחזים.
אותו אתר חדשות, אותו כביש, רק המפגינים שונים
חסימת כביש איילון נגד תכנית עקירת ישובי גוש קטיף וצפון השומרון: וואלה! חדשות מפרסמים מאמר מערכת רווי שטנה והסתה לפגיעה פיזית במפגינים
חסימת כביש איילון ע"י הלהט"בים: וואלה! חדשות לא מסוגלים להתאפק ומעבר לסיקור האוהד ולהצדקת חסימת הכבישים, כאהדה ותמיכה במפגינים הם משנים אפילו את לוגו האתר


חסימות כבישים מימין:
בג"ץ והיועמ"ש מחליטים שחסימת כבישים אינה בגדר חופש ההפגנה אלא מסכנת חיי אדם
במשטרה ובמשרד הפנים מחליטים לחפש בחוקים סעיפים נוספים בהם ניתן להאשים מפגיני ימין
קטינים מושלכים לכלא למאסרים ממושכים ומשוחררים לאחר הרחקה מאזורי ההפגנות





הסיקור התקשורתי, החוק והעונש כשהמפגין לא מהימין
מחאת חברי כנסת על ביטול הטבת מס של רכב צמוד
17/12/2006 חברי הכנסת סטס מיסז'ניקוב (מפלגת ישראל ביתנו) ויואל חסון (ממפלגת קדימה שהקים ראש הממשלה אריאל שרון לאחר שעקר את ישובי גוש קטיף וצפון השומרון), חוסמים באמצעות רכביהם את כביש החוף, במחאה על הרפורמה בליסינג, נגד הוראה שמטרתה להפחית הטבת מס לה היו זכאים שכירים המחזיקים מכונית צמודה ממקום עבודתם. כדי למנוע מהמשטרה לפנות את רכבם עם גרר שהביאה, הם מתיישבים על מכסי המנועים של רכביהם. 12/02/2007 ועדת האתיקה של הכנסת מחליטה להסתפק בנזיפה בלבד, נוכח היותם של מיסז'ניקוב וחסון חברי כנסת חדשים. כאמור לעיל, בגין חסימת כבישים, נמנעה ממשה פייגלין, שלא היה אז אפילו חבר כנסת חדש, הזכות להתמודד לכנסת במשך 7 שנים ומני מזוז אף ביקש לאריך זאת.
07/11/2017 חברי הכנסת ממפלגת ישראל ביתנו – יוליה מלינובסקי, רוברט אילטוב, חמד עמאר ועודד פורר, מניחים על שולחן הכנסת הצעת חוק האוסרת חסימת כבישים במהלך הפגנות. הם כנראה מספיקים לשכוח שחבר מפלגתם, סטס מיסז'ניקוב, חסם במהלך הפגנה את הכביש הכי ראשי. עובדה מעניינת, לפתע מסתבר שאין חוק האוסר חסימת כבישים כמחאה.
מחאות יוצאי אתיופיה
ספטמבר 1990 נערכת הפגנה בדרישה להעלאת 18 מבני העדה האתיופית מאדיס אבבה. המפגינים חוסמים את התנועה מול משרד ראש הממשלה והשוטרים, אשר מזדהים עם המחאה, נמנעים מלפזר את המפגינים.
24/01/1996 העיתונאי רונאל פישר מפרסם במעריב כי מנות הדם הנתרמות ע"י יוצאי אתיופיה מושמדות. בתגובה שוב נערכת הפגנה מול משרד ראש הממשלה. המפגינים מיידים אבנים לעבר השוטרים ומסבים נזק למכוניות.
27/04/2015 מפורסם סרטון בוא נראה החייל דמאס פיקדה נוסע על אופניו בחולון. שוטר מורה לו להתרחק מהמקום, אך הוא מסרב. השוטר דוחף את אופניו, החייל מסנן משהו לעברו. שוטר נוסף מצטרף והם דוחפים אותו לרצפה. החייל מצליח להשתחרר מאחיזתם ומניף לעברם אבן. שוטר נוסף מצטרף. השוטר הראשון שם ידו על נשקו ומורה לחייל להניח את האבן. בעקבות הסרטון מתפתחות הפגנות, שבמהלכן המפגינים חוסמים את כביש 1, הרכבת הקלה בירושלים, ונתבי איילון. בתחילה נמנעת המשטרה מלהתעמת עם המפגינים ומורה לנהגים לשוב על עקבותיהם נגד כיוון התנועה. בתל אביב מנסים המפגינים לפרוץ לבניין העירייה, מנפצים חלונות ראווה של בתי עסק, פוגעים בכלי רכב, ומשליכים לעבר השוטרים אבנים ובקבוקים. בעקבות ההפגנות, מחליטה הממשלה על הקמת צוות למיגור גזענות נגד יוצאי אתיופיה בראשות מנכ"לית משרד המשפטים – אמי פלמור. הצוות מגיש לראש הממשלה את דו"ח פלמור, המונה עשרות המלצות על נקיטת פעולות לקידום יוצאי העדה האתיופית.
20/12/2015 ועדת שממנה שרת המשפטים – איילת שקד, לאיתור מועמד למשרת היועץ המשפטי לממשלה, מחליטה להמליץ רק על מועמד אחד – אביחי מנדלבליט. בינואר 2017, מחליט היועץ המשפטי לממשלה – אביחי מנדלבליט, לפתוח מחדש את התיק נגד השוטר, שסגר קודמו בתפקיד, היועץ המשפטי לממשלה – יהודה ויינשטיין.
ב 05/11/2018, לרגל חג הסיגד, פונים נשיא המדינה – ראובן ריבלין, ושרת המשפטים – איילת שקד, ליוצאי העדה האתיופית שהשתתפו בהפגנות בעבר, להגיש בקשות למחיקת הרישום פלילי.
ב 30/06/2019 שוהה שוטר בגינה ציבורית עם אשתו ושני ילדיו. אשתו מפנתה את תשומת לבו לכך שנער כבן 13 נותן כסף לחבורה הנראית כי סוחטת אותו. אחד מהחבורה, סלומון טקה, בן 18. השוטר פונה אל הקבוצה, מזדהה באמצעות תעודת השוטר שלו ודורש מהם לרוקן את כיסיהם. טקה טוען כי התעודה מזויפת. הקבוצה מגדפת את השוטר ומאיימת עליו. השוטר יוצר קשר עם המשטרה ועוזב את המקום, אולם החבורה מתחילה לרדוף אחריו וליידות לעברו אבנים. לאחר שנפצע, הוא שלף את אקדחו ומורה לטקה, החזיק אבן, להתרחק. הוא יורה אל הקרקע אך חלק מהקליע ניתז, פוגע בטקה והורג אותו. נגד השוטר מעדים שני עדים הטוענים כי ירה שני כדורים. לאחר שמתגלה כי במחסנית היה חסר רק כדור אחד, השניים מודים כי העידו עדות שקר וכלל לא היו בזירה. הנער בן ה 13 מעיד כי אכן נסחט ע"י אותה הקבוצה בה נכח טקה. יום לאחר מותו של סלומון טקה מירי שוטר, מתחילה הפגנה של יוצאי אתיופיה שנמשכת על פני מספר ימים. במהלכה הם חוסמים צירי תנועה מרכזיים במוקדים שונים ברחבי הארץ. בתחילה נוקטת המשטרה מדיניות של הכלה. בתל אביב, נתיבי איילון, המפגינים מנסים לבצע לינץ' באזרח ומציתים את מכוניתו שנשרפת כליל. הוא מחולץ ע"י המשטרה. בפתח תקוה, הם מיידים אבנים לעבר אוטובוס ומנפצים את שמשותיו. במקומות נוספים, הם מיידים אבנים, מוטות ברזל ובקבוקי תבערה, מצתים צמיגים, מצתים מכוניות אזרחיות, רוגמים, הופכים ומצתים ניידות, תוקפים אזרחים ושוטרים, ומבצעים ונדליזם והרס רכוש ציבורי ופרטי.
ניסיון לינץ' באזרח והצתות מכוניות, בהפגנות יוצאי אתיופיה ב 2019
📷 באדיבות אנשי הדממה בפייסבוק
10/07/2019 שבוע וחצי בלבד לאחר פרוץ ההפגנות, היועץ המשפטי לממשלה – אביחי מנדלבליט, פרקליט המדינה – שי ניצן, וממלא מקום מפכ"ל המשטרה – מוטי כהן, נפגשים עם ראשי ההפגנות, מחליטים לפתוח תלונות שהוגשו למח"ש ע"י יוצאי אתיופיה ונסגרו, ומנגד לסגור חקירות נגד הפורעים בהפגנות ולמחוק רישומים פליליים.
27/07/2020 השופטת רבקה פוקס מטילה על אלעזר פיטיגו ,שהצית קוטנוע משטרה והסב נזק לשתי מכוניות של אזרחים, עונש של 9 חודשי עבודות שירות בלבד, מאסרים על תנאי של 4 ושל 9 חודשים למשך 3 שנים, ופיצוי בעלי המכוניות שנשרפו בסך 2,000 שקלים. השופטת מקבלת את הטענה שמדובר במעידה חד פעמית ועדיף לשקם את הצעיר בן ה 22 (לדבריה: "בשל גילו, טרם סיגל לעצמו חוסן פנימי שיש בו כדי לסייע בעמידה איתנה גם מול הפגנות המוניות וחריגות בביטויין"), זאת, על אף שבית המשפט קבע שהנאשם תכנן את ההצתה מבעוד מועד בכך שרכש בנזין והגיע למקום רעול פנים באישון לילה.
שי ניצן א' ושי ניצן ב':
חסימות כבישים בהפגנות ימין: היועץ המשפטי לממשלה - מני מזוז, והמשנה ליועץ - שי ניצן, מאמצים את "שלום עכשיו" ומתנגד לסגירת תיקים - החנינה מאושרת בחקיקה רק 5 שנים אחרי ההפגנות
חסימות כבישים בהפגנות יוצאי אתיופיה: היועץ המשפטי לממשלה - אביחי מנדלבליט, ופרקליט המדינה - שי ניצן, מחליטים על סגירת תיקים - היא אינה צריכה חקיקה ומבוצעת תוך כדי ההפגנות



📷 איילת שקד
סלפי של איילת שקד, אמי פלמור, אביחי מנדלבליט ושי ניצן.
ב 2008 ניצן (אז המשנה ליועץ המשפטי לממשלה) ופלמור (אז בתפקיד מנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים). הם התנגדו לחוקי חנינה שבמסגרתם יסגרו תיקים לחוסמי כבישים בהפגנות הימין נגד עקירת ישובי גוש קטיף וצפון השומרון.
מ 2016 עד 2019 פעלו ארבעת המצולמים, שקד (אז שרת המשפטים), פלמור (אז מנכ"לית משרד המשפטים), מנדלבליט (אז והיום היועץ המשפטי לממשלה, לאחר שהועדה בראשות שקד החליטה להמליץ רק עליו כמועמד לתפקיד) וניצן (אז פרקליט המדינה), לסגירות תיקים פליליים לחוסמי כבישים בהפגנות יוצאי אתיופיה.
ב 2020 מנדלבליט (לאחר שמינה עצמו גם לתפקיד ממלא מקום פרקליט המדינה במקום ניצן שכהונתו הסתיימה) הוציא הנחיה המונעת העמדה לדין של חוסמי כבישים בהפגנות נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו.
הסיקור התקשורתי, החוק והעונש כשהמפגין מהשמאל
ההפגנות נגד ראש ממשלת הימין בנימין נתניהו
כאמור לעיל, מפגינים מהימין שחוסמים כבישים מקבלים מעצרים ובתומם תנאי הרחקה, ואפילו מאסר של מספר שנים בנימוק של "סיכון חיי אדם" והמשנה לפרקליט המדינה – שי ניצן, טוען שחסימת כבישים מסכנת חיי אדם ותינקט כלפיה אפס סובלנות. היועץ המשפטי לממשלה – מני מזוז, קובע כי אין קשר בין חסימת כבישים לזכות להפגין, ומאיים על מי שיעזו לחסום בעונש של 20 שנות מאסר.
27/06/2020 תא"ל במיל' אמיר השכל, גיל דניאלי וסדי בן שטרית נעצרים במהלך הפגנה על חסימת כביש. למחרת הם מובאים לבית המשפט. המשטרה מבקשת להרחיקם ל 15 יום. השופטת אורנה סנדלר איתן נוזפת במשטרה על בקשת ההרחקה בטענה שהיא פוגעת בזכות להפגין ומשחררת את השלושה ללא תנאים מגבילים. ממלא מקום מפכ"ל המשטרה – מוטי כהן, מוסר בתגובה מתנצלת שיופקו לקחים מהאירוע ושתפקיד המשטרה לאפשר את חופש המחאה.
בתחילה, חבריו של השכל טוענים כי לא ניסה לחסום כביש, אך ערוץ 20 מציג תמונות של השכל מפגין על הכביש. עד מהרה, התייחסות השמאל לחסימת כביש עוברת מהפך.
20/08/2020 הקרן החדשה לישראל מפרסמת סרטון הסברה לפיו אין למשטרה זכות לקבוע עד איזו שעה בלילה מותר להפגין (לאחר שתושבי ירושלים מתלוננים על הרעש מההפגנות הנמשכות אל תוך השעות הקטנות של הלילה) וכן שמותר לחסום כבישים בגלל הפגנה.
25/08/2020 המשנה לפרקליט המדינה – נורית ליטמן, באישור היועץ המשפטי לממשלה – אביחי מנדלבליט, מפרסמת הנחיה חדשה המצמצמת את יכולת ההעמדה לדין של מפגינים בגין התקהלות אסורה וחסימת כבישים ואפילו התעלמות של אזרחים מקריאות שוטרים להתפנות מהמקום.
26/09/2020 מגפת הקורונה משתוללת. 3 ימים לאחר שפורסם כי מפקד תחנת מוריה במחוז ירושלים, נצ"מ קובי יעקבי, שאחראי על ההפגנות נדבק בקורונה, היועץ המשפטי לממשלה ומי שמינה את עצמו לפרקליט המדינה – אביחי מנדלבליט קובע: "שימוש בתקנות לשעת חירום למניעת הפגנות – לא חוקתי".
חסימות כבישים משמאל:
ביהמ"ש מחליט שהרחקה בגלל חסימת כבישים פוגעת בחופש ההפגנה והיא סתימת פיות
במשטרה מתנצלים ומבטיחים להפיק לקחים
הפרקליטות מכירה בחסימת כבישים כחלק מחופש הביטוי ומפרסמת הנחיה לא להעמיד לדין בגין התקהלות אסורה וכן בגין חסימת כבישים, גם חוסמים המתעלמים מקריאת שוטרים להתפנות
חסימות הכבישים לכשעצמן אינן מהוות סכנה לחיי אדם. היועמ"ש, בהסתמך על בג"ץ, קובע שאפילו כשמגפת הקורונה מתפרצת שר הבריאות אינו רשאי להטיל עליהן מגבלות באמצעות תקנות לשעת חרום





http://posta.co.il/article/306194
הבמטו מטקו – שצית את הרכב בעזריאלי, מיוצג על ידי עו"ד משה אורן.
תפ (מרכז) 34507-07-19 – מדינת ישראל נ' איתן מהרטו, תק-מח 2021(1), 7982(19/01/2021)
איתן מהרטו – בעקבות מותו של סלמון טקה, ב 01/07/2019 פרסם בחשבון הפייסבוק שלו מספר פוסטים הקוראים לפגיעה פיזית בשוטרים. למחרת, הגיע להפגנה ליד ביתו בפתח תקווה, כשהוא רעול פנים ומצויד באגרופן, בחומר דליק ובמצית, יידה אבנים אל עבר ניידת, ניפץ את חלונותיה והצית אותה, לאחר מכן יידה חפצים, אבנים ובקבוק תבערה לעבר השוטרים. ב 19/01/2021 השופט עמי קובו גזר עליו 40 חודשי מאסר בפועל וקנס בסך 6000 ₪
מקורות:
המשנה לפרקליט המדינה: ננקוט אפס סובלנות כלפי חסימת כבישים; בעשרות מקרים סיכנו החסימות חיי אדם (17/05/2005)
http://themarker.com/law/1.293729
http://finance.walla.co.il/item/716884
רצה לחסום את איילון, ייכנס לשנתיים לכלא (20/11/2005)
http://ynet.co.il/articles/0,7340,L-3171932,00.html
הח"כים חסמו את כביש החוף (17/12/2006)
http://makorrishon.co.il/nrg/online/1/ART1/518/953.html
2 חברי כנסת זומנו לבית משפט לאחר שחסמו את כביש החוף (17/12/2006)
http://ynet.co.il/articles/0,7340,L-3340977,00.html
הח"כים חסמו כביש – ויישפטו (17/12/2006)
http://ynet.co.il/articles/0,7340,L-3340977,00.html
הח"כים ישראל חסון וסטס מיסז'ניקוב שהשתתפו במחאה על מחיר הליסינג זומנו לבימ"ש (17/12/2006)
http://themarker.com/dynamo/cars/1.390541
חברי כנסת שחסמו את כביש החוף זומנו לבית משפט (17/12/2006)
http://inn.co.il/News/Flash.aspx/171102
תלונה: חסון ומיסז'ניקוב גרמו נזק לציבור (18/12/2006)
http://nfc.co.il/Archive/001-D-118138-00.html
החלטת ועדת האתיקה בענין קובלנותיהם של חבר הכנסת רן כהן ושל עמותת אומ"ץ נגד חברי הכנסת יואל חסון וסטס מיסז'ניקוב (12/02/2007)
http://knesset.gov.il/committees/heb/docs/hchlatot96.htm
סיבת הזיכוי על חסימת כבישים: הח"כים חדשים (12/02/2007)
http://inn.co.il/News/Flash.aspx/176627
נזיפה לחברי הכנסת שחסמו את כביש החוף (12/02/2007)
http://ynet.co.il/articles/0,7340,L-3364262,00.html
סיעת ישראל ביתנו מציעה: לאסור בחוק חסימת כבישים במהלך הפגנות (07/11/2017)
http://maariv.co.il/news/politics/Article-607733
הנזק לרכוש: הציתו מכוניות, הפכו ניידות (03/07/2019)
http://ynet.co.il/articles/0,7340,L-5542144,00.html