תאיר בן דוד, אם ליהונתן, בן ארבעה חודשים, מתארת עד כמה התקשתה להשיג חשמל כדי לחבר את בנה התינוק לטיפול באינהלציה, ועל כך שנאלצה לרתום את שכניה בהתיישבות הצעירה בשכונת גל, בכדי לסייע לה
ביום חמישי בשבוע שעבר, הכריעו שופטי בג"ץ, כי על חברת החשמל יאסר לנתק בתים בהם מתגוררים חולים אשר אינם מסוגלים לעמוד בתשלומים. רק ששה ימים לאחר מכן, בהתיישבות הצעירה בשכונת גל, תאיר בן דוד, אמו של יהונתן, תינוק בן ארבעה חודשים הסובל מדלקת ריאות, התקשתה להשיג חשמל כדי לחברו לטיפול אינהלציה ונאלצה לבקש משכניה שיצמצמו את צריכת החשמל.
יהונתן בן דוד מקבל טיפול באינהלציה
צילום: באדיבות המשפחה
לפני כשנה, יו"ר ימינה, נפתלי בנט, הגיע לביקור תמיכה במאהל המחאה של ההתיישבות הצעירה. בנט הטיב לתאר את מצוקתם הקשה של התושבים ומתח ביקורת חריפה על ראש הממשלה דאז בנימין נתניהו, על כך שבמשך שנים עשר שנות כהונתו לא אישר את ההתיישבות היהודית, ומנגד על כך שלא פינה את המאחז הערבי הבלתי חוקי ח'אן אל-אחמר, שבג"ץ הוציא פסק דין חלוט המורה על הריסתו. בנט הבטיח כי במידה שיבחר לראשות הממשלה יאשר את ההתיישבות היהודית ויפנה את ח'אן אל-אחמר. בנט אכן נבחר לראשות הממשלה, אך נראה שהספיק מהר מאוד לשכוח את הבטחותיו לבוחר. לפני כחודשיים הפיל את הצעת החוק לאישור ההתיישבות היהודית. בתחילת החודש העביר את חוק החשמל, המאשר את חיבורם של עשרות אלפי מבנים בלתי חוקיים בישובים הערביים לחשמל. את ההסכם עם תושבי אביתר הוא לא כיבד וכן עקר מבנים בחומש, אך אמש פורסם כי הוא עתיד לאשר את ח'אן אל-אחמר.
מלבד הסערות הפוליטיות הללו, לאחרונה פקדו את ישראל גם הסערות החורפיות "כרמל" ו"אלפיס". בזמן שתושבי ישראל ישבו בבית המחומם וצפו בהן דרך החלון או מסך הטלוויזיה, או יצאו החוצה לשחק בשלג, תושבי ההתיישבות הצעירה פחות יכלו להנות, ויותר נאלצו לסבול מהכפור. התיישבות הצעירה נקראת כך בגלל הרוח הצעירה של התושבים הגרים בה, אך היא החלה לפני יותר מעשרים שנה, במהלכם נמנע חיבורה לחברת החשמל.
אחת מאותם הישובים, היא שכונת גל, שהוקמה עוד בשנת 2003. השכונה יושבת על קרקע המוגדרת כאדמות המדינה, בדרום מזרח קריית ארבע. בין תושביה נמנית משפחת בן דוד – עמיחי ותאיר, ושלושת ילדיהם.
תאיר ובנה יהונתן
צילום: באדיבות המשפחה
במה באה לידי ביטוי בעיית אי הסדרת החשמל והתלות בגנרטור?
תאיר: "הבעיה מציקה במשך כל השנה ואינה מאפשרת אורך חיים סדיר. כשיש עומס החשמל נופל, ולכן כבר חודש לא יכולנו להפעיל מכונות כביסה. נאלצנו להעביר את הכביסה למכבסה. עשינו לא מזמן חשבון והבנו ששילמנו למכבסה בחודש אחד מחיר של מכונת כביסה. הפעלת מזגן צריכה תאום עם השכנים, לכן אנחנו מחממים בתנור גז. גם קומקום חשמלי בעייתי, לכן אנחנו מרתיחים מים בפינג'אן. המקרר מחובר לסירוגין, לפעמים כן ולפעמים לא. רק דברים שצורכים מתח נמוך, כמו תאורה ומחשב יכולים להיות מחוברים ברצף. התושבים מנסים למצוא תחליפים פרימיטיביים כדי למנוע עד כמה שניתן את העומס על החשמל. ישנם כללים מוסכמים בין תושבי השכונה: בוילר ניתן להפעיל רק בשעות הבוקר. בין ארבע אחר הצהרים לעשר בלילה לא מפעילים מכשירים מלבד תאורה. בבתים שישנם מזגנים, ניתן להפעילם רק מחצות".
איך מצליחים להסתדר כך עם הילדים?
תאיר: "אחרי הלידה האחרונה, ממש רציתי להביא מדיח כלים, אבל כמובן שזה לא בא בחשבון. הקטן נולד לפני ארבעה חודשים. יום לפני הסערה 'אלפיס', שמתי לב שהנשימות שלו אינן תקינות. לא הייתי בטוחה שמדובר במשהו חריג, אבל גם לא רציתי לקחת סיכון, ולכן ליתר ביטחון נסענו איתו לטרם. הרופאים עשו לו צילום חזה ואבחנו אצלו דלקת ריאות עם סטורציה (מדד חמצן בדם) מאוד נמוכה. בהתחלה הם חשבו לאשפז אותו, אבל בגלל החשש לשהות בבית חולים בימים הללו של הקורונה, הם הציעו שקודם ננסה בבית לטפל בו באמצעות אינהלציה. מאוד חששתי מהמצב השברירי של החשמל בשכונה, לכן השגנו גם מתאם חשמל לרכב. בפועל, כשסופה השתוללה ובחוץ ירד שלג כבד, לא התקבל על הדעת להוציא תינוק בן ארבעה חודשים עם דלק ריאות החוצה לרכב".
מה קורה ברגעים שאת מנסה לחבר את התינוק לאינהלציה בבית?
תאיר: "לעשות אינהלציה לתינוק כל כך קטן, זו משימה לגמרי לא פשוטה. אני מחברת לו את המכשיר והוא כמובן מתחיל לבכות ולצרוח. עד שסוף סוף אני מצליחה להרגיע אותו, פתאום בום, החשמל נופל וחוזר לסירוגין. לפעמים המתח נמוך והמכשיר מפסיק לפעול, ולפעמים המכשיר גורם לעומס ומפיל את החשמל. זה מתסכל ומפחיד לראות כמה התינוק שלך סובל. לאחר מספר ניסיונות כושלים, נאלצתי לבקש מכל תושבי השכונה לכבות מכשירים. רק לאחר שכולם כיבו את המזגנים וניתקו את המקררים, הצלחתי להשלים את הטיפול באינהלציה. התלבטתי האם להזעיק אמבולנס".
יעל שבח, אלמנתו של הרב רזיאל שבח שנרצח בפיגוע ירי ליד חוות גלעד, העלתה פוסט וציוץ עם צילום מסך מצמרר מתוך קבוצת הוואטסאפ של שכונת גל, בו מתחננת תאיר לשכניה לכבות את מכשירי החשמל, כדי לסייע לבנה התינוק. הפרסום הביא לכך שמד"א יצרו קשר עם תאיר והעבירו לה בלון חמצן עבור התינוק.
תאיר מבקשת משכניה לצמצם בחשמל
צילום מסך מתוך קבוצת הוואטסאפ של שכונת גל
תאיר מבקשת להדגיש: "אנחנו לא מסכנים. אנחנו משפחות שעובדות למחייתן ואינן זקוקות לרחמים. בשונה מהבדואים, לא באנו יום אחד והקמנו בית בשומקום. אנחנו גרים בישוב על אדמות מדינה עם תב"ע מוסדרת. הממשלה ממשיכה למנוע את חיבור הישוב שלנו לחברת החשמל. אנחנו דורשים שוויון זכויות שכולל את הזכות הבסיסית ביותר שיש לכל אזרח במדינה – חיבור מוסדר לחשמל.
פחות מצחיק#עדויות_חורף@HityashvuTzeira pic.twitter.com/Hm3pTbQn2C
— יעל שבח (@yaelshevach) January 26, 2022