רכישת מחשב נייד כרוכה בהוצאה כספית לא זולה. מה עוד, שבעקבות הביקוש למחשבים עבור זום בתקופת הקורונה, עלו מחירי הניידים. אם אתם מתלבטים לגבי רכישת מחשב נייד, אבל לא ממש יודעים איך לבחור דגם, רוצים שלא יהיה יקר אבל שכן יהיה טוב, הגעתם למקום הנכון.
למה אני רוצה מחשב נייד?
אם נותנים לכם תקציב שאתם חייבים לבזבז את כולו עד תומו על מחשב, חשוב לדעת, שתמיד תוכלו לרכוש מחשב נייח עם ביצועים עולים בהרבה על זה של מחשב נייד שעלותו זהה. במחשב נייח ניתן להרכיב את המפרט לפי הצרכים שלכם. במחשב נייד ישנה פחות גמישות. הכל בא קומפלט. לעומת מחשב נייד, מחשב נייח גם זול יותר לתקן ולשדרג בעתיד.
לכן השאלה הראשונה שכדאי שתשאלו את עצמכם היא למה אני רוצה מחשב נייד. אם התשובה היא כי אין מספיק מקום בבית למחשב נייח, אולי כדאי שתשקלו פתרון של All in one (מחשב נייח שבמקום כונן, לוח האם והבקרים נמצאים בחלק האחורי של המסך). אם התשובה היא כדי לנייד את המידע, אם הוא בעל נפח קטן, אולי תוכלו להסתפק ב USB flash drive (כונן הבזק, או בשמו העממי Disk On Key), ואם הוא בעל נפח גדול, אולי תוכלו להסתפק בדיסק קשיח חיצוני. בנפחים גדולים היחס הוא בערך 1TB עבור כל ₪100. אם במקום בו אתם רוצים לעבוד עם המחשב יש מסך ומקלדת, קיימות גם אפשרות של Mini PC (ובתרגום לעברית "מחשב מיני", שהוא למעשה כונן קטן המכיל לוח אם, בקרים, דיסק קשיח וכו', בקיצור מחשב שלם, קטן ונייד, שצריך רק לחבר אותו למסך ולמקלדת).
אז מהי סיבה מוצדקת לרכישת מחשב נייד? אם אתם משתמשים במחשב במקומות שונים, למשל אם אתם נותני שירות, או במקומות שאי אפשר להתקין בהם מחשב נייח, למשל אם אתם סטודנטים שלומדים בכיתה בה אין מחשבים.
קביעת מחיר
לפני שמבצעים רכישה, כדאי לקבוע את המחיר הרצוי לכתחילה ואת מחיר התקרה שממנו לא תחרגו. אם לא תעשו זאת, תמצאו את עצמכם מוציאים הרבה יותר ממה שחשבתם, מאחר שקיים מגוון עצום של דגמים, וכן שדרוגים שניתן לעשות.
אם אתם רוכשים מרשת, כדאי שתדעו כי ישנן רשתות שמתחרות זו עם זו ומעדכנות מחירים בהתאם. למה זה חשוב לכם? כי אחרי שתבחרו דגם, אם ברשת השניה מוכרים אותו במחיר זול יותר, תוכלו להתמקח בקלות.
צרכים
מרבית האנשים צריכים מחשב לגלישה באינטרנט ויישומי אופיס. אם הצרכים שלכם הם עיבוד קול, עיבוד תמונה, גרפיקה תלת מימד וכו', בחלק מהסעיפים, כמו מסך, מעבד וכרטיס קול/גרפי, תצטרכו להשקיע קצת יותר.
רשת או חנות
בנייחים לרוב האחריות היא מהמקום ממנו אתם רוכשים, לכן, לעיתים לרשת עם סניפים רבים יש יתרון על פני חנות. בניידים לרוב האחריות היא מהיצרן, לכן זה פחות משמעותי. בכל אופן, זה לא מסיר את הצורך בבירור שמדובר ברשת או בחנות אמינה. מומלץ לחפש כזו ותיקה, שיש לה הרבה ביקורות עם דירוגים טובים, שניתנו לאורך תקופה ממושכת ובמיוחד בשנה האחרונה.
יצרן
כאמור, במחשבים ניידים לרוב האחריות היא מהיצרן. זה לא פותר אתכם מלוודא שתבצעו את הרכישה במקום אמין ושהמחשב נרכש במצב תקין לחלוטין. לא רוכשים אף מוצר עם אריזה פתוחה, גם אם המוכר טוען שהרגע הוא פתח את האריזה כדי לוודא שהמוצר תקין וכולל את כל החלקים. זו בדיוק השיטה למכור לכם ציוד משומש. האריזה חייבת להיות שלמה וחתומה. אם אתם רוצים לודא את תקינות ושלמות המוצר, תדרשו שאתם תפתחו אותו מול המוכר.
כמו כן, כאמור, במחשבים נייחים ניתן להרכיב את המפרט לפי הצרכים שלכם, לכן לכל חלק יש המלצות על יצרנים שונים. במחשבים ניידים הכל בא קומפלט. היצרן הראשי הוא זה שקובע עם אלו חלקים של אלו יצרנים להרכיב את המחשב. ישנם יצרנים שנחשבים איכותיים, אך גם יקרים, כמו Dell. אם אתם מחפשים משהו זול יותר, אל תתפשרו על יצרן לא מוכר. בסופו של דבר, המידע הכי חשוב שלכם נמצא על המחשב, ובמקרה הזה מה שזול לרכישה, עלול להתגלות בהמשך כיקר לתיקון…
יבואן
במוצר זול, פחות חשוב אם האחריות היא מיבואן מקביל. במוצר יקר כמו מחשב נייד, שמכיל את המידע הרגיש שלכם, כדאי לוודא שהאחריות היא אך ורק מהיבואן הרשמי וכן שהיא עומדת בסטנדרטים המקובלים כיום.
הסטנדרט כיום הוא לפחות 3 שנות אחריות. לא בטוח שמשתלם לשלם על הרחבת האחריות. אחרי 3 שנים גם כך המחשב לא יהיה יקר. בטח שלא משתלם לשלם על הרחבת האחריות אם היא לא מהיבואן הרשמי.
כמו כן, הסטנדרט כיום הוא לקיחת המחשב מבית הלקוח לתיקון במעבדה, והחזרתו מתוקן מהמעבדה לבית הלקוח, שניהם ע"י המעבדה של היבואן, ללא כל תשלום מצדכם. אם אינכם גרים במרכז הארץ, חשוב שתבררו מול היבואן האם הוא נותן שירות גם באזורכם.
משקל
עניין של טעם אישי. מומלץ לבדוק בחנות. עיקר המשקל מושפע מגודל המסך. לא תרצו מחשב כבד מידי, אך גם לא מסך קטן מידי. לרוב אף מחשב נייד לא ממש כבד. אם אתם לא משוגעים לדבר, לא מוצדק להשקיע בזה.
מסך
- רזולוציה: כלומר כמות הפיקסלים לאורך המסך כפול כמות הפיקסלים לרוחבו, לפחות 1920×1080. שימו לב שהרבה מחשבים ניידים נמכרים עם רזולוציה פחותה מזו. לקנות מסך עם רזולוציה פחותה מזו זה לקנות מסך עם רזולוציה פחותה משל טלפון חכם נייד…
- גודל: טעם אישי. מומלץ לבדוק בחנות. הגודל הנפוץ בישראל 15.6 אינטש.
- מגע: טעם אישי. יש כאלה שמאוד אוהבים ויש כאלה שבהתחלה אוהבים ובהמשך מתחרטים וטוענים שזה מטרד, כי המסך מתלכלך, וגם כשהוא נקי התצוגה פחות טובה בגלל שהוא מבריק ויש עליו השתקפות.
מעבד
זהו למעשה ה'מוח' של המחשב שמבצע את מרבית החישובים.
- יצרן: הנפוץ ביותר הוא של Intel ואחריו הוא של AMD.
- סדרה: המעבד של Intel לרוב מסדרת ה i, כלומר: i3, i5, i7, i9. ככל שהמספר יותר גדול, המעבד יותר חזק, אבל פה ישנה טעות נפוצה. i7 לא בהכרח יותר טוב מ i3, למשל אם ה i7 מדור ישן וה i3 מדור חדש. ישנם כמה אלמנטים נוספים שחשוב לדעת וכעת נרחיב עליהם.
- דור: מעבד i7 היה קיים גם מלפני הרבה שנים. מעבד i3 עדיין ממשיכים לייצר. אז איך יודעים מה עדיף? בנוסף למספר, חשוב מאוד הדור של המעבד. כל כמה זמן Intel מכריזה על דור חדש. כיום מומלץ לרכוש לפחות מדור 10. אם הצרכים שלכם הם מחשב לגלישה באינטרנט ויישומי אופיס, תוכלו להסתפק במעבד דור 10 ומעלה מסדרת i3 או i5. אין טעם שתשקיעו יותר, כי זו הוצאה נוספת של מאות שקלים, וכמעט שלא תרגיש בהבדל. אם הצרכים שלכם הם עיבוד קול, עיבוד תמונה, גרפיקה תלת מימד וכו', תצטרכו להשקיע במעבד דור 10 ומעלה מסדרת i7 או i9.
- גרסה: מעבד Intel כולל גם מספר. הספרות הראשונות הן הדור (למשל המספר של מעבד דור 8 יתחיל בספרה 8, המספר של מעבד דור 10 יתחיל ב 10). הספרות בהמשך הן הגרסה. ככל שמספר הגרסה מאותו הדור גדול יותר כך היא חדשה יותר. בסוף המספר מופיעות אותיות. באתר של Intel תוכלו לעמוד על ההבדלים ביניהן. (נכון להיום, הסיומת הנפוצה החדשה היא G וככל שהמספר יותר גבוה (G1, G4, G7) כך היא יותר מתקדמת (עם כרטיס גרפי יותר מתקדם).
- מהירות: נמדדת במגה-הרץ (MHz). זה לא הגורם המרכזי שמשפיע על מהירות המחשב ואין לכם יותר מידי מה ליחס חשיבות לנתון הזה.
כרטיס קול/גרפי
אם הצרכים שלכם הם מחשב לגלישה באינטרנט ויישומי אופיס, תוכלו להסתפק בכרטיס הגרפי המובנה. אם הצרכים שלכם הם עיבוד קול, עיבוד תמונה, גרפיקה תלת מימד וכו', יתכן שתצטרכו להשקיע בכרטיס קול/גרפי משוכלל, שהוא למעשה 'מוח' עזר נוסף מלבד ה'מוח' של המעבד, המיועד לחישובים ספציפיים בתחום הקול או הגרפיקה.
זיכרון RAM
אין לו קשר לחומרים האישיים שאתם שומרים. הזיכרון הזה שומר מידע רק כשהמחשב פועל. כשהמחשב כבה כל המידע שעליו נמחק. הוא משמש את התכנית הפועלות כשהמחשב פועל, והחשיבות הרבה שלו היא במהירות המחשב. הגודל הרצוי הוא לפחות 8GB. ככל שהוא יותר גדול כך זה יותר טוב, אבל גם יותר יקר. גם הוא נמדד בדור – ודאו שזה לפחות DDR4 (ולא DDR3). גם הוא נמדד במגה-הרץ, וגם לזה אין יותר מידי מה לייחס חשיבות.
דיסק קשיח
זה הזיכרון ששומר על המידע גם כשהמחשב כבוי. כמו זיכרון ה RAM, גם הוא תורם למהירות משמעותית של המחשב, וגם לו ישנן מהירויות שונות. אך פה נתייחס פחות למהירות ויותר לסוג. חשוב מאוד שהוא יהיה מסוג SSD. הבעיה שדיסקים מהסוג הזה יקרים, לכן בד"כ מתקינים עליו את מערכת ההפעלה ואת התוכנות. לצורך כך מספיק גודל של 240GB אבל לא פחות. לחומרים האישיים אין צורך ב SSD, אבל כן יש צורך במקום. אז או שבכל זאת מגדילים את ה SSD לנפח יותר גדול, או שמוסיפים עוד דיסק קשיח פנימי רגיל, או שקונים דיסק קשיח חיצוני. כאמור, דיסק קשיח פנימי של מחשב נייד בד"כ יקר. בדיסק חיצוני בנפחים גדולים, היחס הוא בערך 1TB עבור כל ₪100.
את גודל ה SSD הזכרנו ב GB ואת גודל הדיסק הנוסף הזכרנו ב TB. לצורך ההבנה, 1024GB שווה 1TB. לצורך ההשוואה, סביב ה ₪400 תוכלו לרכוש כונן מהיר של SSD בנפח 1TB לעומת כונן במהירות רגילה בנפח 5TB (כלומר יותר איטי, אבל פי 5 בכמות המידע שניתן לאחסן עליו).
מיותר ואפשר בהחלט לוותר
כונן DVD. רוב הדגמים מגעים ללא. אם בכל זאת בדגם שבחרתם יש כזה, ניתן לשלוף אותו ובמקומו להוסיף עוד דיסק קשיח.
מערכת הפעלה
אם אתם משתמשים במערכת ההפעלה Microsoft Windows, אז כמובן שלפחות גרסה 10 של 64bit. לרוב זול יותר לרכוש מחשב שכבר מתוקנת עליו מערכת ההפעלה עם רישיון חוקי, מאשר לרכוש רישיון חוקי ולהתקין בנפרד.
אופיס
אם אתם משתמשים בחבילת Microsoft Office (שכוללת את Excel, PowerPoint, Word ועוד), תצטרכו לרכוש אותה בנפרד. אם אתם מורים או סטודנטים, לרוב תוכלו לקבל אותה במחיר מוזל או בחינם.
לא לשכוח
קניתם את המחשב? מזל טוב, תתחדשו! אל תשכחו להיכנס לאתר היבואן ולתקף את האחריות!